Polewy i lukry | Słodkości

LUKIER DO WYPIEKÓW

Uniwersalny lukier, który sprawdzi się do wszelkiego rodzaju wypieków, w tym pączków. W zależności od potrzeb, proporcje można podwoić, potroić, itd.
Lukier ma lekko cytrynowy posmak i naturalną, białą barwę. Inny kolor lukru uzyskamy za pomocą barwników spożywczych.

SKŁADNIKI:

  • 8 czubatych łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • barwniki spożywcze
    Jeżeli chcemy narzucić lukrowi inny posmak, możemy zastąpić wodę i cytrynę dowolnym sokiem.

PRZYGOTUJ RÓWNIEŻ:

  • miseczkę
  • łyżkę
  • pędzelek cukierniczy

Składniki dokładnie mieszamy pilnując, aby cukier puder nie tworzył grudek.
Gładką masę nakładamy pędzelkiem na jeszcze lekko ciepłe wypieki.
Ewentualną posypkę stosujemy, zanim lukier stężeje.
Nie dotykamy wypieków do czasu całkowitego zaschnięcia lukru.

Smacznego!

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *